Nazad   Napred   Štampaj

OBNAŽENI SUDIJA

 Politika, 05/14/2006; Strana: A9 

PORTRET BEZ RAMA: VUK TUFEGDžIĆ

Istražni sudija Vuk Tufegdžić je prošle nedelje, udobno zavaljen u fotelju, telefonom dao izjavu jednoj televizijskoj stanici rekavši kako sedi kod kuće i čudi se što mediji objavljuju da je on uhapšen. Građani Srbije su u televizijskim vestima najpre bili obavešteni da je istražni sudija Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, kapetan Vuk Tufegdžić, uhapšen zbog toga što ima nekakve veze sa Ratkom Mladićem, ali se ispostavilo da je to samo ishitrena pretpostavka loše obaveštenih predstavnika „sedme sile".
Ubrzo se pojavila i prava vest - da je reč „samo" o saobraćajnoi incidentu, ali i da je kapetan Tufegdžić u svom verbalnom duelu sa policajcima u Mionici potegao ne samo svoju funkciju istražnog sudije nego i - svoj polni organ. Da li je to tačno, utvrdiće istraga koja je prekjuče pokrenuta pred Opštinskim sudom u Mionici.
Do sada je utvrđeno da je mionička policija prošle nedelje, 7. maja, u ranim jutarnjim satima, u redovnoj kontroli saobraćaja, zbog prebrze vožnje zaustavila „opel korsu" beogradskih registarskih tablica, kojom je upravljao službeni vozač Milan Draksimović. Kada je pozvan da „duva u balon", suvozač Tufegdžić se tome usprotivio. Prema navodima iz krivične prijave, on je izašao iz automobila, nedolično se ponašao i vređao popicajce, a potom počeo da udara po policijskom automobilu na kojem je iskrivio vrata.
„Nedolično ponašanje", kako su ubrzo objavili mnogi mediji, ogledalo se u tome što je Tufegdžić navodno skinuo donji deo trenerke, uhvatio se za polni organ i počeo da psuje i vređa policajce.
Tada je navodno Maričić sa leđa uhvatio jednog policajca za opasač, pa je pozvana druga patrola, koja je Tufegdžića i njegove saputnike privela u lokalnu policijsku stanicu. Istog dana oni su dali iskaz dežurnom istražnom sudiji Opštinskog suda u Mionici, a policija je podnela i prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira u mioničkom kafiću „Gringo", gde su Tufegdžić i Maričić sedeli pre incidenta sa patrolom saobraćajne policije.
Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić je, povodom ovog incidenta, medijima izjavio da će odlučivati o eventualnoj suspenziji ili razrešenju sudije Vuka Tufegdžića ukoliko zahtev za sprovođenje istražnih radnji bude pravnosnažan ili kada se okonča prekršajni postupak.
Sudija Vuk Tufegdžić vodio je istragu pogibije dvojice gardista u kasarni u Topčideru, 5. oktobra 2004. godine. Dospeo je u žižu javnosti nakon konferencije za novinare na kojoj je saopštio da su vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pucali jedan na drugog i da je Milovanović izvršio samoubistvo. Mediji su tada počeli da sumnjaju u vojnu istragu i da spekulišu mogućim scenarijima tragedije koja je prerasla u misteriju. Do samog kraja istrage, vojni istražni organi su ostali pri tvrdnji da niko sa strane nije pucao na vojnike.
U beogradskom pravosuđu se prepričavalo da je Tufegdžić odbio poziv tadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića da dođe u Ministarstvo i informiše ga o slučaju pogibije gardista, sa obrazloženjem da bi to moglo biti protumačeno kao uticanje vlasti na istragu.
Kolege za Tufegdžića kažu da je mlad i veoma ambiciozan sudija koji se veoma brzo osposobio za najsloženije predmete. Vodio je istragu protiv sada bivšeg ministra Davinića zbog nezakonite dodele stanova članovima svog obezbeđenja, a njegov predmet je i istraga protiv farmako-mafije.
Vuk Tufegdžić je rođen u Beogradu 1969. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a posle polaganja pravosudnog ispita dolazi u Vojni sud u Beogradu. Kada su 2005. godine ukinuli vojni pravosudni organi, Tufegdžić je bio prvi bivši vojni sudija koji je postavljen na mesto istražnog sudije Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.
Upućeni kažu da voli prirodu i rado ide na pecanje, da je pasionirani ljubitelj fudbala i da često rekreativno igra fudbal.
Oženjen je, ima sina i živi u Beogradu.


Autor: ALEKSANDRA PETROVIĆ