Zatvori     Štampaj

PRED OTKAZOM 60.000 RADNIKA

 Blic, 10/22/2012; Strana: 11 

I USPEŠNE KOMPANIJE PRIPREMAJU OTPUŠTANJA

Oko 60.000 radnika moglo bi da ostane bez posla do kraja ove godine ili početkom 2013, pokazuju procene preduzetnika. Skok cena, pad standarda i slaba tražnja za proizvodima dovešće do toga da otkazi pljušte i u stranim i u domaćim fi rmama.

MARIJANA KRKIĆ

Od početka godine bez posla je već ostalo 40.000 ljudi. Kako “Blic” nezvanično saznaje, broj zaposlenih će smanjivati i najprofi tabilniji sektori poput bankarskog.
Sasvim je očekivano to što kompanije najavljuju otpuštanja jer je smanjena tražnja za našim proizvodima, pogotovo u EU kao glavnom tržištu. Nema naznaka skorog oporavka i nema svrhe proizvoditi istim tempom kao ranije, a najveće uštede kompanije prave upravo otpuštanjem viška radnika - kažu za “Blic” u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i dodaju da u takvim situacijama fi rme idu na otpuštanje pet do najviše 10 odsto radnika, a sve preko toga bilo bi zabrinjavajuće.
Otpuštanja do kraja godine je u stranim kompanijama već najavio Savet stranih investitora, a i u domaćim firmama će se ostajati bez posla. Čak je i najprofi tabilniji bankarski sektor od početka godine smanjio broj fi lijala za 48, a broj zaposlenih za oko 300 ljudi. Kako “Blic” saznaje, do kraja godine bi u bankama bez radnog mesta moglo da ostane bar još 300 zaposlenih, a radna mesta nisu sigurna ni u najvećim bankama.
Otkazi su logični sled kad padne kupovna moć, kad skoče potrošačke cene i cene energenata, kažu u Uniji poslodavaca Srbije (UPS).
Firme imaju robu na lageru i, ako se to slabo prodaje, ne treba im dodatno da proizvode, pa im treba manje radnika. Kad kupovna moć građana opadne za, na primer, dva odsto, u roku od šest do osam meseci se pojavi pad zaposlenosti od 0,5 do jedan odsto. A ove godine je kupovna moć u padu oko šest odsto - kaže Dragoljub Rajić iz UPS-a.
Do kraja februara će zaposlenost sigurno biti u padu, smatra Rajić, a pozitivni pomaci mogu da se očekuju tek u martu ili aprilu 2013. godine. Ovaj trend bi, kako kaže, mogao da se izbegne jedino ako mere Vlade, poput ukidanja parafi skalnih nameta, podstaknu otvaranje preduzetničkih radnji u kojima bi mnogi mogli da se samozaposle i uposle još nekog radnika.
I ja ću otpustiti polovinu radnika. Sad zapošljavam 160, a njih 80 su realno višak - kaže za “Blic” Milan Knežević, vlasnik konfekcije “Modus” i predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.
Obim plasmana direktno dovodi do manjeg broja zaposlenih. Ono što može da izazove ogroman broj novih otpuštanja jeste predlog stranih investitora da poslodavac plaća otpremninu samo za broj godina koje je radnik proveo kod njega, a ne za ukupne godine staža. Visoke otpremnine sad praktično čuvaju radna mesta bar za 20.000 zaposlenih, kojih će se poslodavci rešiti čim ih to ne bude mnogo koštalo - tvrdi Knežević. On podseća da je u firmama u restrukturiranju zaposleno preko 80.000 ljudi, a do 2014. te fi rme treba da budu likvidirane ili restrukturirane.
U Naledu se ne slažu, već ističu da bi da postoji fleksibilniji Zakon o radu, kompanije lakše dolazile do kvalitetnih radnika i onda ih se ne bi lako odrekle, već bi pokušale da nađu uštede na drugim mestima.


Antrfile:

RASTERETITI PRIVREDU

Država mora da rastereti privredu, da smanji PDV i crno tržiše. Bilo je bolje pre ovih novih mera i povećanja akciza i poreza. I sada bi, ako se donese zakon o oročenom plaćanju za 60 dana a ne odredi se grejs period za isplatu dosadašnjih obaveza, 30 odsto fi rmi otišlo u stečaj - upozorava Milan Knežević.


Autor: MARIJANA KRKIĆ