Zatvori     Štampaj

KO SU VLASNICI PRIVATNIH FAKULTETA

 Blic, 06/18/2011; Strana: 12 

U Srbiji 218.600 studenata, od toga 23.360 kod privatnika

Školarine su između 1.500 i 5.000 evra za godinu, prosek studiranja oko četiri godine, a prosečna ocena - osmica

SVETLANA PALIĆ

Privatni fakulteti i univerziteti u Srbiji zaživeli su početkom 90-ih godina prošlog veka. Danas ih ima deset (jedan se deli na dva pa će ih uskoro biti 11). Pet je akreditovano, a pet (plus jedna) je u procesu akreditacije, što znači da su im samo neke grupe i neki programi priznati, ali ne i ceo univerzitet. Studenti upisani na privatne univerzitete, na akreditovane grupe, čine 16 odsto od ukupnog broja studenata u Srbiji. Na državne univerzitete upisuje se 84 odsto, kaže Vera Vujičić, predsednica Komisije za akreditaciju i provere kvaliteta. - Do 1. novembra ove godine znaće se kakva je sudbina neakreditovanih univerziteta. Ne zna se da li će svi dobiti akreditaciju. Zato ne preporučujemo studentima da upisuju privatne univerzitete koji su u procesu akreditacije dok ne vide ko je dobio a ko nije - kaže Vujičić. Dozvolu za rad i(li) akreditaciju imaju: „Singidunum“, „Megatrend“, Privredna akademija iz Novog Sada, „Edukons“ iz Sremske Kamenice i „Metropolitan univerzitet“, dok su u procesu akreditacije „Alfa univerzitet“ (bivši BK), „Union“ (u procesu podele na dva univerziteta), Evropski univerzitet, Akademija lepih umetnosti i privatni Univerzitet u Novom Pazaru. Vlasnici ili osnivači privatnih univerziteta i fakulteta u Srbiji čine veoma šaroliko društvo: od Kipranina Nilolaidesa Buildinga iz Nikozije, preko profesora Ekonomskog fakulteta Milovana Stanišića, do bivšeg ministra u Vladi Zorana Đinđića, Dragana Domazeta ili bivšeg rektora BU iz vremena Slobodana Miloševića, Slobodana Unkovića. Među vlasnicima su u javnosti često prisutni Mića Jovanović i Milija Zečević, ali i neeksponirani Aleksandar Andrejević, bivši direktor Novosadskog sajma, i Slavko Božilović, osnivač kompanije “Graditelj inženjering”. Svoj univerzitet ima i politički aktivni muftija Muamer Zukorlić iz Novog Pazara. Studije na privatnim univerzitetima uglavnom su okrenute ka ekonomiji, menadžmentu, poslovanju, finansijama, pravu... mada ima i onih gde se izučava umetnost, psihologija ili jezici. Školarine su od 1.500 evra za godinu pa čak do 5.000, dužina studiranja u proseku četiri godine, a prosečna ocena osmica.


Antrfile:

SINGIDUNUM

Jedan je od ozbiljnijih privatnih univerziteta kod nas. Vlasnici su profesori Milovan Stanišić i Slobodan Unković. Univerzitet ima 120 profesora, 9.000 studenata, radi u 14.000 metara kvadratnih prostora (deset amfiteatara, 20 sala, pet računarskih i internet centara, biblioteka, kabineti…). Počeo je da radi 2005. i ima devet fakuleta u Beogradu, Novom Sadu i Valjevu. Unković je bivši rektor Beogradskog univerziteta, a Stanišić bivši profesor Ekonomskog fakulteta. Stanišić je rektor Univerziteta „Sinergija“ iz Bijeljine, radi u 8.000 kvadrata, ima sto zaposlenih predavača, 2.500 studenata koji plaćaju školarinu od 2.000 KM za godinu. Centralna zgrada „Singidunuma“ je u Danijelovoj ulici u Beogradu, dok svoje prostore imaju i na Bulevaru dr Zorana Đinđića, u Vojvode Mišića, Karađorđevoj ulici, Lazarevačkom drumu, Železničkoj ulici u Valjevu i Narodnog fronta u Novom Sadu.

MEGATREND

Osnivač i vlasnik „Megatrend univerziteta“ je Mića Jovanović. Ove školske godine upisali su 2.510 studenata. U svom sastavu ovaj univerzitet ima 11 fakulteta i tri visoke škole na kojima se uglavnom izučava ekonomija, menadžment, poslovanje, biznis, mediji, dizajn, biofarming, sport. Imaju tri objekta u Beogradu (u Goce Delčeva i na Bulevaru umetnosti, te na Obilićevom vencu) i jedan u Zaječaru ukupne površine 16.828 metara kvadratnih. Uz to iznajmljuju prostor u Beogradu (Kralja Petra 46, 356 kvadrata za Fakultet za umetnost i dizajn), u Bačkoj Topoli (gde pod zakupom imaju i 100 hektara zemlje), Vršcu i Požarevcu. U centralnoj zgradi u Goce Delčeva nalaze se tri amfiteatra sa ukupno 1.300 mesta, tri sale i tri kompjuterske laboratorije, dok na Bulevaru umetnosti „Megatrend“ ima dva amfiteatra, četiri sale sa po sto mesta, četiri manje sale i tri kompjuterske laboratorije. Prosečna dužina studiranja na „Megatrendu“ je 5,2 godine, prosečna ocena na studijama je 7,76. Školarina je 1.500 evra plus ispiti. Zaposlenim predavačima poslednjih meseci kasni plata.

EDUKONS

Privatni univerzitet „Edukons“ postoji od 2008. sa sedištem u Sremskoj Kamenici i departmanom u Svilajncu. Osnivač je agencija EDUCONS Centar d.o.o. Većinski vlasnik je prof. dr Aleksandar Andrejević, profesor menadžmenta na ovom univerzitetu. Andrejevićje bio generalni direktor Novosadskog sajma. U svom sastavu ima pet fakulteta, smeštenih u 5.899 kvadrata. „Edukons“ ima 2.750 studenata. Univerzitet ima četiri amfiteatra, 12 učionica, 12 slušaonica, četiri informatičke laboratorije, hemijsku laboratoriju, laboratoriju za izvođenje bioanaliza, tri biblioteke, ateljee, izložbeni prostor i nastavničke kabinete. Prosečna dužina studiranja na osnovnim studijama je 3,8 godina. Cena školarine je od 1.390 evra na Fakultetu ekološke poljoprivrede do 2.700 na Akademiji za slikarstvo, dok doktorske studije koštaju do 4.000 evra.

UNIVERZITETI UNION I UNION - NIKOLA TESLA

(u procesu akreditacije) Čiji je Univerzitet „Union“ i zašto se podelio na dva dela, kao što nam je potvrđeno u Komisiji za akreditaciju, teško je utvrditi. Izvesno je da se univerzitet podelio na „Union“ i „Union - Nikola Tesla“ i da su oba u procesu akreditacije. Kao osnivači ranije jednistvenog univerziteta, u Trgovinskom sudu upisano je čak devet fakulteta i viših škola sa sedištem u Beogradu i jedan iz Kraljeva. Uz „Union“ se vezivalo ime Milana Stamatovića, koji je postao poznat javnosti po tome što je prodao svoj udeo (jedni tvrde nepostojeći) Univerziteta „Singidunum“ zaštićenom svedoku Ljubiši Buhi zvanom Čume. On je neko vreme bio i rektor „Union univerziteta“, ali je to prestao da bude novembra 2008. „Union“ je osnovan 2005, sa sedištem na Senjaku, a Rektorat je od 2010. na Kosančićevom vencu. Ima pet fakulteta. Univerzitet je imao (kad je bio ceo) 2.500 studenata, a školarina je od 1.000 do 3.000 evra. Fakultet „Union - Nikola Tesla“ sastoji se od tri fakulteta - Fakultet za graditeljski menadžment, Fakultet za menadžment nekretnina i Fakultet za preduzetnički biznis. Vlasnik je profesor Slavko Božilović, osnivač kompanije “Graditelj inženjering”.

METROPOLITAN

Osnivač i većinski vlasnik je prof. dr Dragan Domazet. Pored njega upisano je još nekoliko vlasnika - Vladimir Domazet, Dušan Petrović i Miroslav Trajanović (obojica iz Niša), fondacija “Marko Todorović” iz Paraćina, Vanja i Irena Nicović, te Andrijana i Aleksandra Lakićević iz Beograda. Univerzitet je počeo da radi 2005. kao Fakultet informacionih tehnologija. Danas ima četiri integrisana fakulteta (za informacione tehnologije, menadžment, Fakultet digitalnih umetnosti, Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada). Pohađa ga 1.300 studenata, ove godine upisano je 378 na akreditovane programe. Prosek studiranja je 3,5 godina, a prosečna ocena 8,4. Školarina je od 1.750 do 3.500 evra za godinu. Univerzitet je smešten u četiri objekta sa ukupno 3.300 kvadrata, a sedište je u SC “Milan Gale Muškatirović” na Dorćolu. Ima osam slušaonica i devet računarskih radionica, a iznajmljuju sale i terene na Dunavu

PRIVREDNA AKADEMIJA

Univerzitet ima u sastavu četiri fakulteta na kojima se izučavaju uglavnom pravo, ekonomija ili menadžment, ali ima i stomatološki sa sedištem u Pančevu. Na njemu je školarina 4.000 evra, dok je na ostalima između 1.200 i 2.000 evra. Privrednu akademiju osnovao je, sada pokojni prof. dr Slavko Carić. Danas su članovi njegove porodice na pojedinim rukovodećim mestima: prof. dr Mirjana Carić i dr Marko Carić.

EVROPSKI UNIVERZITET

(u procesu akreditacije) Rektor, vlasnik i osnivač Evropskog univerziteta je prof. dr Milija Zečević. Sedište Univerziteta je u Carigradskoj ulici u centru Beograda, a njegovi fakulteti smešteni su još i u ulicama Vojvode Dobrnjca i Cetinjskoj, takođe u centru Beograda. U sastavu ima dva fakulteta: za inženjerski internacionalni menadžment i za evropski biznis i dizajn.

INTERNACIONALNI UNIVERZITET

(u procesu akreditacije) U Novom Pazaru postoje dva univerziteta, jedan je državni, drugi privatni, takozvani Internacionalni pod kontrolom muftije Muarema Zukorlića. On je osnivač, rektor, predsednik Univerziteta i dekan Fakulteta za islamske studije. Univerzitet ima ogranke u Pančevu, Subotici, Beogradu i Nišu. Osnovan je 2002. godine i ima 1.003 diplomirana studenta. Pokriva sve što i klasičan univerzitet: ekonomiju, pravo, pedagoško-psihološke nauke, prirodnotehničke nauke, filološke nauke i umetnost.

ALFA-BK

(u procesu akreditacije) Kontroverzni Bogoljub Karić zajedno sa članovima svoje familije osniva 1992. Univerzitet BK, sa šest fakulteta (uglavnom za menadžment, bankarstvo i strane jezike), i Akademiju umetnosti. Danas je „Alfa“, njegov vlasnik (upisan u Trgovinskom sudu septembra 2008) je Kipranin Nikolaides Building iz Nikozije, ali suštinski iza vlasništva i dalje stoji porodica Karić, pre svega Milanka Karić. Prema zvaničnim podacima, „Alfa univerzitet“ zapošljava 200 predavača, ima 2.000 kvadrata, iškolovao je 20.000 studenata, a danas upisuje 746 studenata godišnje. Školarina je od 1.600 do 5.000 evra.

AKADEMIJA LEPIH UMETNOSTI

(u procesu akreditacije) Akademija lepih umetnosti počela je sa radom 1997. Vlasnik akademije je Milivoje Todorić (61), po struci inženjer organizacije rada. Godine 1996. u razgovoru sa Batom Miladinovićem koji je vodio školu glume, dolazi na ideju da osnuje Akademiju lepih umetnosti. Do sada je upisano ukupno 2.500 studenata, a u aktuelnoj školskoj godini ima 330 novih. Akademija lepih umetnosti nalazi se u Makedonskoj i Takovskoj ulici na 3.800 kvadrata. Ima šest slušaonica, tri laboratorije, deset ateljea, osam kabineta, četiri sale za glumu, dve sale i biblioteku.


Autor: SVETLANA PALIĆ